五仁月饼食谱, Ötmagvas holdsütemény recept
Ígérem, nem fogok sütős-főzősbe átmenni, csupán egyetlen tradicionális süteményreceptet osztok meg, mert főzni ugyan nem szeretek, de sütni annál inkább. Sütemény sütése terén nagy tapasztalatom van, így a tavalyi évben bátran vágtam neki a Holdsüteménynek, egy találomra keresett recept alapján. Mivel ma este van Holdtölte, és ma este ünneplik Kínában az Őszközép ünnepet, eldöntöttem, hogy a héten újra elkészítem a Holdsüteményt. Úgyhogy elővettem a receptet, amit tavaly használtam, és eldöntöttem, hogy megosztom itt is, hátha van még néhány vállalkozó, aki szívesen nekilátna, csak nem tudja, hogyan.
Aki a sütésben jártas, annak nem lesz azért olyan nehéz, mint ahogyan azt leírják. Én például lapokat sütni sokkal jobban utálok. Ezzel a süteménnyel semmi gondom nem volt, igaz időigényes, de azért az elkészíthető kategóriába tartozik.
Én az úgynevezett Ötmagvas holdsüteményt készítettem, de a töltelékek tárháza annyiféle, ahányfélék mi vagyunk. Ma éppen láttam egy kínai oldalon, hogy minden kínai tájegységnek megvan a maga holdsüteménye és tölteléke. Mégis, talán a klasszikusok ezek: ötmagvas, vörösbab pasztás, lótuszmagvas, frisshúsos, csülkös, kacsatojásos. Vannak olyan holdsütemények, amelyeket sütni sem kell. Rengeteg félét találni a világhálón, ha beírod a kínai írásjegyeket: 月饼.
Én ennek a Kínában nagyon ismert és kedves hölgynek (小高姐) a videója alapján tanultam meg az elkészítési módot, és a videó alatti receptet használtam: (非常感谢你小高姐).
https://www.youtube.com/watch?v=25LYcG0Pt38&t=315s
五仁月饼食谱 Ötmagvas holdsütemény recept
饼皮原料:蜂蜜或者转化糖浆: 75克. 油: 35克 3大勺. 枧水: 10克 两小勺. 盐:1克 1/8 小勺. 低筋面粉:150克 一杯
馅料: 核桃仁:45克. 花生仁:45克. 黑白芝麻:共40克. 松子:40克. 南瓜籽:40克. 葵花籽:40克. 糖柑橘皮:30克. 糖菠萝:60克. 糯米粉:75克. 玫瑰糖浆:40克. 蜂蜜或者糖浆:30克. 油:20克. 两大勺少一点 香油:10克. 一大勺 糖:25克. 2大勺 盐:4克. 1/2 小勺 花椒粉:2克. 1 小勺 水:20-30克. 1大勺到2大勺之间.
蛋黄液:蛋黄:一个. 水:15克 一大勺
烤箱温度: 烤坚果温度和时间: 不需要预热烤箱。300°F /150°C 烤12-15分钟。具体时间的长短,要取决你烤箱预热的快慢。烤箱到达300°F /150°C之后大概烤3分钟。 烤月饼的温度和时间: 预热好的烤箱:400°F/205°C 烤五分钟 拿出来刷第一次蛋液。同时打开烤箱门散热 325°F/165°C 烤五分钟 拿出来刷第二次蛋液。 325°F/165°C 最后烤5-10钟至完全上色。 放凉后,放到密封的容器里回油2-3天。
Fontos tudnivalók! Mielőtt nekiállsz, ami mindenképp kell, és nem biztos, hogy mindenkinek van otthon, az a holdsütemény forma, ragacsos rizsliszt és alacsony gluténtartalmú liszt. A többi már nem létfontosságú, és a töltelék szabadon variálható.
A külső tészta hozzávalói: Méz vagy cukorszirup: 75 g. Olaj: 35 g vagy 3 evőkanál. Lúgos víz: 10 g vagy két kiskanálnyi. (Én sima vizet használtam, de a mi környékünkön elvileg lúgosabb a víz. Elvileg lehet kapni ilyen jellegű palackozott vizet csemege üzletekben. A leírások szerint, ettől a tészta kissé csúszósabb hatású lesz). Só: 1 g, 1/8 kiskanál. Alacsony gluténtartalmú liszt: 150 g, 1 csésze
Elkészítése: Méz+Olaj+víz+só kikeverni. +alacsony gluténtartalmú liszt. Összegyúrni. 1 órát pihentetni fólia alatt. Ha van egy kis gyakorlatod, akkor érezni fogod, hogy tényleg jól alakítható, nyújtható tésztát kapsz. Én még úgy is ilyent kaptam, hogy nem azt a speciális vizet használtam.
Töltelék hozzávalói: Dió: 45 gramm. Földimogyoró: 45g. Fekete-fehér szezámmag: összesen 40g. Fenyőmag: 40g. Tökmag:40g. Napraforgómag:40g. Kandírozott citromhéj:60g. Kandírozott ananász: 60g. Ragacsos rizsliszt!:75g. Rózsaszirup: 40g. Méz vagy cukorszirup 30g. Olaj: 20g két evőkanálnál kicsit kevesebbet.. Szezámolaj: 10 g vagy 1 evőkanál. Cukor: 25g. Só: 4g, 2 kanál.. Fél kiskanál szecsuáni paprikapor 2g. 1 teáskanál víz. Kenéshez: egy tojássárgája egy kis vízzel hígítva, felverve. Spricceléshez: Víz, spriccelőben
Útmutató a hozzávalókhoz: Vidéki lévén én nem jutottam mindenhez, ami itt le volt írva, de elengedhetetlen a ragacsos rizsliszt! Tehát ha Holdsüteményt akarsz csinálni, akkor ezt mindenképpen be kell szerezned hozzá. Én azokat a magokat használtam fel, ami éppen itthon volt, és nem törtem magam külön fenyőmagért és szezámmagért. Kandírozott gyümölcseim sem voltak itthon, így apróra vágott, pálinkába áztatott aszalt gyümölcsöt használtam fel. Rózsalekvár épp volt itthon, de szerintem más hígabb lekvárral is helyettesíthető. Szezámolajam sem volt sajnos, ezért sima olajat használtam. A magmennyiségre viszont törekedtem, hogy annyi legyen, amennyit összességben ír. 370 g, vagyis 37 dkg körül. Az aszalmány is 120 g, vagyis 12dkg volt. Mindenhez mézet használtam, nem cukorszirupot. A szecsuáni paprikaport is kihagytam. Tehát a recept viszonylag szabadon változtatható, mivel így is jó lett.
A töltelék elkészítése:
A magvakat sütőben megpirítják (én nem tettem). (Pirítási hőmérséklet: nem kell a sütőt előmelegíteni, 10-15 percig piruljon, amíg felmelegszik a sütő 150 fokra, de csak 3 percig piruljon 150 fokon, aztán szedjük ki), Leszedik a megpirult héját pl. a diónak, földimogyorónak, majd apróbb darabokra vágják, de ha marad benne nagyobb darab, az sem baj.
Itt is először a folyékony anyagokat keverjük össze: rózsaszirup+méz+olaj+szezámolaj+cukor. Ezután hozzáadjuk az összes különböző magot, majd a sót, borsot, végül a ragacsos rizslisztet, és elkezdjük gyúrni. Ha nem áll össze az anyag, akkor egy kevéske vizet lehet hozzá tenni, de tényleg keveset, és inkább apránként, mert egyszerre csak összeáll.
Ez után tíz magvas gombócot és tíz tésztagombócot kell készíteni. Nekem ez 18 lett, mert vagy a recept van nagy holdsütemény formához, vagy az én kezem szaladt meg a magvak adagolásánál, vagy nekem van túl kicsi holdsütemény formám, vagy mindhárom, de több lett jóval tíznél. Nem estem kétségbe, hanem fogtam a tésztát, a tenyeremben szépen kilapítottam, beleraktam egy töltelék gombócot, és óvatosan össze-össze húzogattam, amíg aztán nem látszott ki a töltelék. Rátettem egy sütőpapírral bélelt sütőlapra, majd a holdsütemény formával formára igazítottam, kiszúrtam, belenyomtam a mintát.
Sütés: A sütőt előmelegítjük 400 fokra. Aztán ki kell nyitni a sütőajtót, és kicsit hűteni, hogy a süti kb. 160 fokos térbe kerüljön. Az első sütési fázis előtt spricceljük le vízzel, majd 5 percig sütjük 205 fokon. Elkészítjük a tojás+kis víz keveréket. 5 perc múlva kivesszük a sütit, és megkenünk minden darabot, az oldalát is. 5 percre visszatesszük 160 fokra. 5 perc múlva újra kivesszük, és újra lekenjük tojással. Majd utoljára visszatesszük 160 fokra 5-10 percre. Miután kihűlt, 2-3 napra lezárható dobozkába tesszük, és 2-3 nap múlva fogyaszthatjuk puhán. (Na ezt az időt nálunk nem bírta ki egyetlen holdsütemény sem, úgyhogy fogalmam sincs, milyen lehet 2-3 nap múlva).
Lehet, hogy nem pont ugyanolyan, mint amit más oldalakon láttok, de elsőre, magyarként, semmi segítséggel így sikerült. Idén újra próbálkozom!